Mazahr Makatemele föddes 1846 i Natal i Sydafrika. Det var en orolig tid i området och när hon var i elvaårsåldern överfölls hennes by. Mazahr togs till fånga och såldes som slav till boerna. År 1858 eller 1859 kom hon, genom köp eller “gåva”, till en svensk affärsman som hette Alarik Forsman. Han hade tillsammans med några andra familjer grundat en svensk jordbrukskoloni i Sydafrika. De kallade den Scandinavia, och där fick Mazahr arbeta som barnpiga.
Familjen Forsman reste hem till Kalmar på besök 1862. Tillsammans med dem reste både Mazahr och en annan sydafrikansk flicka, Dina Maria. När Forsmans återvände till Sydafrika följde Dina Maria med dem, men Mazahr valde att stanna i Sverige. Hon hade varit gravid redan när hon klev av båten, och hennes dotter Emilia föddes i Kalmar strax efter nyår 1863. Barnets far ska ha varit en man i Transvaal som Mazahr var gift med ”på afrikanskt vis”, men hans namn är okänt. Något år senare, 1864, döptes Mazahr och fick det kristna namnet Sara Magdalena. Hon arbetade till en början hos Carl Johan Borell, en handlare som var aktiv inom läsarmissionen, och sedan under många år hos hans goda vän Cecilia Fryxell. Fryxell var på en gång djupt religiös och pedagogiskt framsynt. Hon drev en flickskola med internat på Rostad gård utanför Kalmar. Där hade Mazahr/Sara tjänst som hushållerska, och hon bodde där nästan hela sitt liv.
Mazahr/Sara blev 57 år gammal. Hon dog 1903 och ligger begravd på Södra kyrkogården i Kalmar.
Hennes dotter Emelia Cecilia Maria Boy föddes på Rostad gård i januari 1863. Eftersom Mazahr/Sara hade tjänst på skolan hos Cecilia Fryxell, kunde hon ha sin dotter hos sig under uppväxten. Det var annars vanligt att ensamma mödrar måste lämna bort sina småbarn för att kunna försörja sig själva. Det var också bra för Millan att växa upp på Rostad. Hon fick friplats på skolan och förmodligen en god utbildning. Som vuxen arbetade Millan som pianolärarinna och sömmerska. Hon bodde hela sitt liv i Kalmar, men det hände att hon reste på sommarnöje, åtminstone till Blekinge. Sommaren 1883 kunde man läsa i Wernamo tidning att en svart kvinna setts bland brunnsgästerna i Ronneby: Hon åtföljer en familj från Småland; talar svenska och skall vara lärarinna.
Millan gifte sig inte och fick inga barn. Vid midsommartid år 1900 hade hon drabbats av njurinflammation och hon gick hastigt bort, bara 37 år gammal.
Uppgifterna om Mazahr/Sara Makatemele är hämtade från Svenskt Kvinnobiografiskt Lexikon.
Mer information om hennes öde finns i Per Anderö “Sara – Mazahr Makatemeles liv i 1800-talets Sydafrika och Kalmar” (2017) och i Rafaela Stålbalk Kloses radiodokumentär ”En värdig grav åt svarta Sara” (2018), som du kan höra här https://sverigesradio.se/avsnitt/1160874